Tricks & Clicker Konijn

Het trainen van konijnen

Wie dacht dat je alleen maar honden kan trainen, heeft het mis!
Konijnen hebben ook een zeer groot leervermogen. Met de juiste motivatie (lees: lekkerste snoepjes) kan je ze heel veel verschillende nuttige maar ook leuke commando’s en trucjes leren.

WAT IS HET?

Tricks & Clicker training is een leuke en ontspannende manier om met jouw konijnen aan het werk te gaan. Hierbij leer je het konijn al dan niet met behulp van een clicker om zelf na te denken, dingen te gaan uitproberen en kan je hem/haar leuke trucjes leren waar je dan de show mee steelt op het volgende familiefeest!

Door het gebruik van een simpel eierdoosje kan je konijnen al stimuleren om iets nieuws uit te proberen.
WAT IS EEN CLICKER EN WAAROM ZOU IK HET GEBRUIKEN?

Een clicker is een klein voorwerp dat gemakkelijk in jouw hand past met één of meerdere drukknopjes erop die een ‘klik’-geluid maken. We gebruiken de clicker om aan te geven wanneer de konijnen iets goed doen. Dit kan zijn wanneer ze een oefening correct uitvoeren maar ook wanneer ze – tijdens het aanleren van een bepaald commando – een stap in de juiste richting zetten.

Waarom een clicker gebruiken wanneer je ook gewoon ‘flink zo’ kan zeggen? Met een clicker ben je vaak sneller en consequenter in jouw timing, waardoor het voor de konijnen duidelijker en het voor jou makkelijker wordt hun verschillende zaken aan te leren.

Wel moet je eerst de clicker gaan aanleren door het klikgeluid éérst positief te associëren. Maar dit leg ik je allemaal uit tijdens de sessie.

!Let op: Tijdens een tricks & clicker sessie worden géén gedragsproblemen behandeld. Heeft je konijn toch een gedragsprobleem maak dan een afspraak voor konijnengedragstherapie.

TRICKS

Tricks zijn alle oefeningen die jij leuk vindt om jouw konijnen aan te leren. Zo kunnen we hun bijvoorbeeld leren pootje gevenhigh fiveop de achterste pootjes zitten, in een draagmand gaan, een bal vooruit duwen, door een hoepel springen, noem maar op…
Alles dat jij kan bedenken en jouw konijnen fysiek toe in staat zijn kunnen we hun gaan aanleren.

Met behulp van de target stick kan je jouw konijn gemakkelijk leren op de achterste pootjes te zitten.

Moeilijkere oefeningen leren we natuurlijk in fases aan. De clicker is hierbij een handig hulpmiddel omdat je hierbij elke stap in de juiste richting kan gaan belonen en jouw konijnen zo kan motiveren om verder na te denken en dingen uit te proberen.

Ook kunnen we gaan werken met een targetstick. Eender welk lang – al dan niet uitschuifbaar – voorwerp met een rond uiteinde is hiervoor geschikt. Eerst leer je het konijn het uiteinde van de stick aan te raken op commando. Dit vormt dan een mooie basis voor veel verschillende oefeningen, zoals bijvoorbeeld een ‘pirouette‘.

Targettraining is een goede basis om verschillende tricks aan te leren.

Kortom is een tricks & clicker-sessie een uurtje fun tussen jou en jouw konijnen. Bovendien krijgen jouw konijnen meer zelfvertrouwen doordat ze tijdens deze training aangespoord worden om zelf op zoek te gaan naar wat je van hun verwacht en jij ze bij elke stap meer aanmoedigt en motiveert.

Tijdens de sessie krijg je van mij constante feedback zodat er zowel bij jou als bij jouw konijnen geen frustratie ontstaat en jullie mekaar begrijpen. Je krijgt de mogelijkheid om zelf te bepalen wat je jouw konijnen wil aanleren. Als je niet weet waar te beginnen zal ik je natuurlijk wel wat inspiratie geven indien nodig. Heb je achteraf nog vragen of waren er onduidelijkheden mag je me natuurlijk altijd nog bellen of mailen.

TARIEVEN
  • Tricks & Clicker                                                       –                      € 35 voor 1 uur