Konijnengedragstherapie

Gedragstherapie – Wat is het?

Gedragstherapie is theoretisch gezien een therapeutische werkwijze om gedrag en gedragsverandering via therapie te begrijpen (vanuit de gedragwetenschappen en met invloed van de leertheorie, cognitieve psychologie en experimentele psychologie) en is praktisch bezien een techniek om op een opbouwende wijze gedrag te veranderen.

Dierengedragstherapie heeft als doel het ongewenst gedrag van het dier drastisch te verminderen en liefst volledig laten afnemen.

Ongewenst gedrag

Waarom spreek ik hier over ongewenst gedrag en niet over probleemgedrag?
Wat voor de ene persoon ongewenst gedrag is, is het voor de andere persoon niet.
Dit kan bijvoorbeeld gaan over onzindelijkheid, agressief gedrag, moeilijke omgang met de andere konijnen, …
Alles wat jij als ongewenst gedrag ervaart kunnen we aanpakken.

AANPAK

Ik ga samen met jou, de eigenaar(s) aan de slag met de konijnen. Eerst en vooral is het belangrijk om te begrijpen dat alle dieren nu eenmaal hun eigen persoonlijkheid, instincten en taal hebben. Daarnaast wordt hun gedrag ook veelal beïnvloedt door eerdere ervaringen en de omgeving waar ze hun leven tot nu toe hebben doorgebracht, alsook is er een deel genetisch bepaald.
Gelukkig kunnen we ondanks al deze factoren toch nog heel veel doen.

 

Het begint allemaal met het begrijpen van elkaars taal. Ik maak jou wegwijs in de manieren waarop jouw konijn iets aan jou probeert duidelijk te maken. Ik leer jou hoe je optimaal in zijn behoefte kan voldoen en hem of haar kan leren wat je in de plaats verwacht op vlak van gedrag.

We doen dit aan de hand van een grondige analyse van het ongewenst gedrag, de thuissituatie, de indeling van het konijnenverblijf, de groepssamenstelling, het verleden van de konijnen en de voeding; verschillende trainingstechnieken en complementaire therapieën waar nodig. Dit allemaal met het doel om de band tussen jou en de konijnen te verbeteren, te versterken en te voorkomen dat er zich opnieuw ongewenst gedrag voordoet.
Zodat je weer volop kan genieten van jouw konijnen als huisdier.

Medische oorzaken worden natuurlijk op voorhand volledig uitgesloten.

Opvolging

Na een sessie krijg je ook altijd een uitgebreid verslag op papier of via mail. Moesten er achteraf nog onduidelijkheden zijn kan je me altijd bellen of mailen. Merk je dat één sessie niet voldoende is of heb je nog behoefte aan wat meer hulp of sturing kan je altijd een vervolgafspraak inplannen, dit aan het tarief van een trainingssessie.

Tarieven
  • Gedragstherapie eerste sessie                   –                      € 50 voor 1 uur
  • Gedragstherapie vervolgafspraak             –                      € 35 voor 1 uur