Training, tricks & clicker kat

Het trainen van katten

Wie dacht dat je alleen maar honden kan trainen, heeft het mis! Katten hebben ook een zeer groot leervermogen. Ze zullen weliswaar soms een iets minder lange aandachtsspanne en over het algemeen een kleinere ‘will to please’ hebben dan honden. Dit wil echter niet zeggen dat ze niet trainbaar zijn. Met de juiste motivatie (lees: lekkerste snoepjes) kan je van jouw huistijger ook een getrainde compagnon maken.

Wat is het?

Tricks & Clicker training is een leuke en ontspannende manier om met jouw kat aan het werk te gaan. Hierbij leer je de kat al dan niet met behulp van een clicker om zelf na te denken, dingen te gaan uitproberen en kan je hem/haar leuke trucjes leren waar je dan de show mee steelt op het volgende familiefeest!

wat is een Clicker en waarom zou ik het gebruiken?

Een clicker is een klein voorwerp dat gemakkelijk in jouw hand past met één of meerdere drukknopjes erop die een ‘klik’-geluid maken. We gebruiken de clicker om aan te geven wanneer de kat iets goed doet. Dit kan zijn wanneer hij/zij een oefening correct uitvoert maar ook wanneer hij/zij – tijdens het aanleren van een bepaald commando – een stap in de juiste richting zet.

Clicker

Waarom een clicker gebruiken wanneer je ook gewoon ‘flink zo’ kan zeggen? Met een clicker ben je vaak sneller en consequenter in jouw timing, waardoor het voor de kat duidelijker en het voor jou makkelijker wordt hem/haar verschillende zaken aan te leren.

Wel moet je eerst de clicker gaan aanleren door het klikgeluid éérst positief te associëren. Maar dit leg ik je allemaal uit tijdens de sessie.

!Let op: Tijdens een tricks & clicker sessie worden géén gedragsproblemen behandeld. Heeft je kat toch een gedragsprobleem maak dan een afspraak voor kattengedragstherapie.

Tricks

Tricks zijn alle oefeningen die jij leuk vindt om jouw kat aan te leren. Zo kunnen we hem/haar bijvoorbeeld leren zitten, pootje geven, high fiveop de achterste pootjes zitten, door een hoepel springen, noem maar op…
Alles dat jij kan bedenken en jouw kat fysiek toe in staat is kunnen we hem/haar gaan aanleren.

Rani leert Whiskey over haar arm heen springen met – in dit geval – de kast als hulpmiddel.

Moeilijkere oefeningen leren we natuurlijk in fases aan. De clicker is hierbij een handig hulpmiddel omdat je hierbij elke stap in de juiste richting kan gaan belonen en jouw kat zo kan motiveren om verder na te denken en dingen uit te proberen.

Rani lokt Whiskey over haar arm heen met een snoepje, wanneer hij er volledig overheen is krijgt hij de beloning.

Ook kunnen we gaan werken met een targetstick. Eender welk lang – al dan niet uitschuifbaar – voorwerp met een afgerond uiteinde is hiervoor geschikt. Eerst leer je de kat het uiteinde van de stick aan te raken op commando. Dit vormt dan een mooie basis voor veel verschillende oefeningen, zoals bijvoorbeeld een ‘pirouette‘.

Tipsey doet hier een ’touch’, zowel met zijn neus, als met zijn pootje.

Kortom is een tricks & clicker-sessie een uurtje fun tussen jou en jouw kat. Bovendien krijgt jouw kat meer zelfvertrouwen doordat hij/zij tijdens deze training aangespoord wordt om zelf op zoek te gaan naar wat je van hem/haar verwacht en jij hem/haar bij elke stap meer aanmoedigt en motiveert.

Tijdens de sessie krijg je van mij constante feedback zodat er zowel bij jou als bij jouw kat geen frustratie ontstaat en jullie mekaar begrijpen. Je krijgt de mogelijkheid om zelf te bepalen wat je jouw kat wil aanleren. Als je niet weet waar te beginnen zal ik je natuurlijk wel wat inspiratie geven indien nodig. Heb je achteraf nog vragen of waren er onduidelijkheden mag je me natuurlijk altijd nog bellen of mailen.

TARIEVEN
  • Training, tricks & Clicker                                                       –                      € 50 voor 1 uur