Speuren & Detectie

Speuren en detectie

Speuren en detectie zijn twee verschillende disciplines waarbij de hond gebruik moet maken van zijn neus. Bij honden is het reukvermogen het best ontwikkelde zintuig. Elke hond is bijna constant bezig met verschillende geuren en heeft dus het vermogen om te speuren. Het effectief zoeken naar een specifieke geur moeten we hem echter wel gaan aanleren.

!Let op: Tijdens een privé training sessie worden géén gedragsproblemen behandeld. Heeft je hond toch een gedragsprobleem maak dan een afspraak voor hondengedragstherapie.

Speuren

Speuren betekent letterlijk het volgen van een spoor. Meestal wordt dit spoor door een mens gemaakt, maar het kan evengoed gemaakt worden door een stuk vlees of iets dergelijk. Tijdens een sessie speuren kunnen we op twee verschillende manieren aan het werk gaan. Tracking of trailing.

De hond volgt het spoor met zijn neus op de grond.
Tracking

Hier gaan we een heel rechtlijnig, duidelijk en (in het begin) kort spoor maken. De hond mag tijdens het speuren niet van het spoor afwijken. De neus van de hond blijft normaal gesproken op de grond. Jij blijft altijd achter de hond lopen.

Trailing

Trailing, of ook wel mantrailng genoemd is het zoeken van iemand in een omgeving (bijvoorbeeld een bos). Hierbij gaan we eerst een persoon zich laten verstoppen en daarna ga jij met de hond deze persoon zoeken. De hond moet dan op de splitsingen die we tegen komen de correcte keuzes maken op basis van het geurspoor dat is achtergelaten door de persoon die zich is gaan verstoppen. De hond gaat hierbij niet strak op het gelopen spoor blijven lopen en meer geneigd zijn om zigzag bewegingen te maken. De neus van de hond kan zowel op de grond als in de lucht gehouden worden. Jij blijft achter de hond lopen.

Detectie

Detectie is een hele andere manier van ‘speuren’, hierbij gaat de hond niet op zoek naar een spoor, maar gaat hij op zoek naar een bepaalde geur of voorwerp binnen een afgebakende omgeving. Denk hierbij aan honden die speuren op drugs in bijvoorbeeld een auto.

We leren Hugo eerst aan welk voorwerp hij gaat moeten zoeken.

Eerst en vooral ga je bepalen welke geur of op welk voorwerp je jouw hond wil laten speuren. Je leert dan aan dat dit hetgeen is dat hij moet zoeken. Daarna ga je het voorwerp ergens verstoppen wanneer hij het kan zien. Je laat de hond zoeken en zorgt dat hij onmiddellijk een succes-ervaring heeft.

! Tip: je kan dit ook doen met voedsel, bijvoorbeeld een lekker snoepje of een stukje kaas.

Dit kan je dan gaan opbouwen naar moeilijkere plaatsen, bijvoorbeeld verder weg of hogerop, of in een zak, in een doos, terwijl je zelf niet weet waar het voorwerp ligt, … enzovoort. Belangrijk is dat je dit stap voor stap opbouwt en je de hond wel uitdaagt maar niet frustreert. Je gaat ook merken dat je hond een specifiek signaal gaat gebruiken om aan te geven dat hij het voorwerp gevonden heeft.

Hugo gebruikt zijn poot om aan te geven dat hij het gevonden heeft.
Waarom speuren of detectie?

Speuren is zoals we noemen een grondende sport. Dit wil zeggen dat je hond er rustig en mentaal moe van wordt. Héél geschikt dus voor honden die een hyperactief kantje hebben. Beide disciplines kan je implementeren tijdens jouw wandelingen, zo kan je jouw dagelijkse routine een klein beetje uitdagender maken. Detectie kan je gemakkelijk in huis doen om je hond ook daar te stimuleren.

Tijdens een sessie speuren of detectie geef ik jou constante feedback. Ook zorg ik ervoor dat we trainen op het niveau van jou en je hond, dit om te voorkomen dat er frustraties ontstaan. Zo zorgen we er ook voor dat er blijvende succes-ervaringen zijn voor jouw hond en zo leert hij weer sneller bij. Heb je achteraf toch nog vragen of waren er onduidelijkheden mag je me altijd bellen of mailen.

TARIEVEN
  • Speuren                                                      –                      € 50 voor 1 uur
  • Detectie                                                      –                      € 50 voor 1 uur